مسمومیت بارداری چیست ؟ مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی یک عارضه بارداری است که معمولاً بعد از هفته 20 بارداری در زنانی که فشار خون آنها طبیعی بوده شروع می شود. در صورت عدم درمان می تواند منجر به عوارض جدی حتی کشنده برای شما و جنین شود.
مسمومیت بارداری به علت انقباض عروق خونی ایجاد شده و در نتیجه منجر به افزایش فشار خون و کاهش جریان آن در اندامهای جنین مانند کبد، کلیه و مغز میشود. این کاهش جریان خون در رحم، مشکلاتی را برای جنین از جمله کاهش رشد، کاهش مایع آمنیوتیک و غیره به دنبال دارد.
علل آن میتواند موارد زیر باشد :
جریان خون ناکافی به رحم
بارداری اول
دیابت
بیماریهای کلیوی
اضافه وزن بیش از حد
بارداریهای چند قلویی
آسیب به رگ های خونی
مشکل در سیستم ایمنی بدن
ژن های خاص
سن مادر کمتر از 18 سال و یا بیشتر از 35 سال
سایر اختلالات فشار خون بالا در دوران بارداری
پره اکلامپسی به عنوان یکی از چهار اختلال فشار خون بالا طبقه بندی می شود که ممکن است در دوران بارداری رخ دهد.
علائم مسمومیت بارداری :
ورم دست و صورت :
اولین علامت مسمومیت حاملگی ممکن است ورم دست و صورت باشد.ورم پاها در دوران بارداری به شرط طبیعی بودن فشارخون فیزیولوژیک در نظر گرفته میشود. ولی ورم دست و پا ممکن است نشانه شروع مسمومیت بارداری باشد.
افزایش وزن :
هرگونه افزایش وزن غیر قابل توجیه در بارداری باید مورد توجه قرار گیرد.افزایش وزن ناگهانی و بیش از حد ( بیش از 450 گرم در هفته در سه ماهه اخر بارداری) ، می تواند نشانه مسمومیت حاملگی یا پره اکلامپسی باشد.
فشارخون :
افزایش فشارخون بالای 140/90 بعد از هفته 20 حاملگی یکی از معیارهای تشخیص پره اکلامپسی است.
همچنین مطالعه کنید : خونریزی در بارداری
دفع پروتئین :
دفع پروتئین ممکن است علل مختلفی داشته باشد.در صورتی که میزان آن در نمونه تصادفی ادرار که بصورت کیفی گزارش میشود معادل +1 و بیشتر باشد بایستی به فکر مسمومیت حاملگی بود. جهت ارزیابی دقیقتر ، پزشک متخصص زنان درخواست اندازه گیری پروتئین درادرار 24 ساعته را میدهد.
برخی از زنان مبتلا به پره اکلامپسی هیچ علامتی ندارند، بنابراین مهم است که برای بررسی منظم فشار خون و آزمایش ادرار به پزشک مراجعه کنید.
عوارض پره اکلامپسی
مسمومیت بارداری چیست ؟ پره اکلامپسی می تواند از خون کافی به نوزاد جلوگیری کند که می تواند باعث شود نوزاد بسیار کوچک به دنیا بیاید. به این اتفاق محدودیت رشد جنین می گویند. همچنین یکی از شایع ترین علل زایمان زودرس و عوارضی است که می تواند به دنبال داشته باشد، از جمله ناتوانی های یادگیری، مشکلات بینایی ، صرع، مشکلات شنوایی و فلج مغزی .
تشخیص مسمومیت بارداری
پزشکان برای تشخیص مسمومیت بارداری معاینات و آزمایش های متعددی انجام می دهند. روشهای تشخیص این بیماری عبارت است از:
آزمایش پروتئین در ادرار
اختلال مشکلات کلیوی یا در بینایی
اندازه گیری فشار خون مادر
سنجش سطح پلاکت های خون
بررسی ریه ها برای بررسی تجمع مایع اضافی در ریه ها
درمان مسمومیت بارداری
تنها راه درمان مسمومیت بارداری زایمان است. پزشک شما بر اساس وضعیت خوب جنین در رحم و شدت پره اکلامپسی با شما درباره زمان زایمان صحبت خواهد کرد.
اگر کودک شما معمولاً در هفته 37 یا بعد از آن به خوبی رشد کرده است، ممکن است پزشک شما بخواهد زودتر زایمان کند و یا سزارین کند. این از بدتر شدن پره اکلامپسی جلوگیری می کند. هر چه زایمان به تاریخ زایمان شما نزدیکتر باشد، برای کودک شما بهتر است.
پیشگیری از مسمومیت بارداری
مسمومیت بارداری چیست ؟ بعضی راهها برای پیشگیری از ابتلا به مسمومیت دارویی پیشنهاد میشود که میتواند موثر باشد. این موارد شامل موارد زیر میشود:
مصرف کلسیم و مواد معدنی مورد نیاز در دوران بارداری
مصرف بهاندازه ویتامینها با تجویز دقیق پزشک
کنترل وزن
از رژیم غذایی مناسب، میوه و سبزیجات تازه استفاده کنید
فعالیتهای منظم و سبک روزانه انجام دهید
مصرف مواد غذایی حاوی مواد نگهدارنده کاهش بدید
ورزشهای مناسب در دوران بارداری بهتر است انجام دهید
مصرف نمک در دوران بارداری را به حداقل برسانید
عدم مصرف غذاهایی مانند انواع سوسیس، کالباس و….
البته نمیتوان گفت رعایت نکردن موارد فوق میتواند عامل اصلی ابتلا به پرهاکلامپسی باشد اما برخی تحقیقات نشان داده است که در مادرانی که این موارد را رعایت میکنند کمتر دچار مسمومیت بارداری میشوند.
بدون دیدگاه