معرفی بیماری پسوریازیس، علل و عوامل آن
در این مقاله میخواهیم بدانیم بیماری پسوریازیس چیست؟ علل پسوریازیس چیست؟ انواع پسوریازیس کدامند؟ عوامل پسوریازیس که باعث تحریک آن می شوند و … . بیماری پسوریازیس یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد بثورات خارش دار و پوسته پوسته قرمز رنگ به خصوص در زانوها، آرنج ها، تنه و پوست سر می شود. این بیماری یک بیماری شایع و طولانی مدت و البته بدون درمان است. می تواند دردناک باشد، خواب را مختل کند و تمرکز را دشوار کند.
این وضعیت اغلب به صورت چرخهای اتفاق میافتد که شعلهور شدن آن چند هفته یا چند ماه طول میکشد و سپس فروکش میکند. محرک های رایج در افراد دارای استعداد ژنتیکی به پسوریازیس شامل عفونت ها، بریدگی ها یا سوختگی ها و داروهای خاص است. درمان هایی وجود دارد که به شما در کنترل علت پسوریازیس و علل پسوریازیس کمک می کند. همچنین، می توانید عادات سبک زندگی و استراتژی های مقابله ای را امتحان کنید که به شما کمک می کند با وجود بیماری پسوریازیس ، بهتر زندگی کنید.
علل پسوریازیس چیست ؟
علت بیماری پسوریازیس چیست ؟ اعتقاد بر این است که این بیماری یک مشکل سیستم ایمنی است که باعث می شود سلول های پوست با سرعت بیشتری نسبت به حالت عادی رشد کنند. در رایجترین نوع این بیماری، تغییر سریع سلولها باعث ایجاد لکههای خشک و پوسته پوسته میشود. علت پسوریازیس به طور کامل شناخته نشده است. تصور می شود که این یک مشکل سیستم ایمنی است که در آن سلول های مبارزه کننده با عفونت به اشتباه به سلول های سالم پوست حمله می کنند. علت پسوریازیس مشخص نیست، اگرچه مجموعه ای از عوامل ژنتیکی در ظهور و توسعه آن نقش دارند و همچنین عوامل محیطی مسئول شروع شیوع بیماری هستند.
معرفی انواع پسوریازیس
بیماری پسوریازیس که علائم بالینی متفاوتی دارد، می تواند کل پوست از پوست سر تا ناخن ها را درگیر کند. انواع مختلفی از پسوریازیس مادام العمر وجود دارد. این موارد را می توان به صورت زیر فهرست کرد:
پسوریازیس پلاکی (پسوریازیس ولگاریس) :
شایع ترین نوع بیماری پسوریازیس چیست ؟ شایع ترین نوع این بیماری ، پسوریازیس پلاکی است که به آن ولگاریس هم می گویند. 80 درصد افراد مبتلا از بیماری پسوریازیس ولگاریس رنج می برند.در معرفی پسوریازیس پلاکی یا ولگاریس باید بگوییم که معمولا در پوست سر، زانو، آرنج ،کمر و باسن ظاهر می شوند. خود را به صورت پلاک های بیضی یا گرد، قرمز شده و برجسته با شوره نقره ای رنگ نشان می دهد.
نوع دیگری از این نوع وجود دارد. در این نوع، قرمزی، خشکی و ترک در کف دست و کف پا ایجاد می شود. باعث ایجاد لکه های خشک و برجسته پوست (پلاک) می شود که خارش دار و پوشیده از پوسته است. بسته به رنگ پوست، لکه ها می توانند رنگ های مختلفی داشته باشند. پوست آسیب دیده ممکن است با تغییرات رنگ موقت (هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب)، به ویژه در پوست قهوه ای یا سیاه بهبود یابد. این شکل معمولاً به طور ناگهانی به صورت یک بثورات پوستی تکه تکه کوچک پراکنده در بدن شروع می شود که اغلب با خارش همراه است.
ضایعات (پلاک ها) بسیار قرمز هستند و در ابتدا پوسته کمی دارند. در بیشتر موارد، با گذشت زمان، گله ها بسیار آهسته و پیوسته بزرگ می شوند تا در نهایت با هم ترکیب شوند. کانون ها بسیار ضخیم، محکم چسبیده، پوسته های براق مایل به زرد تا نقره ای شکل می گیرند و می توانند بسیار بزرگ شوند. بیماری پسوریازیس ولگاریس به ویژه در برخی از قسمت های بدن شایع است.
این مکانهای بهاصطلاح تمایل شامل سر مودار، کنارههای بازکننده بازوها و پاها (آرنج، کاسه زانو)، پشت و باسن است. بیماری ناف و بین باسن (چین های مقعدی) نیز مشخص است. با این حال، چین های دیگر بدن و همچنین دست ها و پاها نیز می توانند بیمار شوند. فقط غشای مخاطی عاری از پسوریازیس باقی می ماند. خارش، احساس سفتی و خشکی و ترک پوست اغلب در نواحی آسیب دیده رخ می دهد که اغلب با درد همراه است. این نوع بیماری پسوریازیس می تواند برای اولین بار در هر سنی ظاهر شود، اما اغلب بین 15 تا 35 سالگی.
در اکثر افراد مبتلا، یک دوره مزمن عودکننده وجود دارد که به صورت جداگانه انواع بسیار متفاوتی دارد. هجوم به مکان های تمایل که برای سال ها ثابت می ماند، به همان اندازه ممکن است که انتشار سریع پوست در قسمت های بزرگی از سطح بدن تغییر می کند. دفعات شعله ور شدن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. علاوه بر این، مراحل فعالیت کم و زیاد بیماری می تواند در طول سال ها متناوب شود. بین شعله ور شدن ممکن است دوره های طولانی رهایی کامل از علائم وجود داشته باشد.
پسوریازیس ناخن:
پسوریازیس می تواند ناخن های دست و پا را تحت تاثیر قرار دهد و باعث فرورفتگی، رشد غیر طبیعی و تغییر رنگ شود. ناخن های پسوریاتیک می توانند شل شده و از بستر ناخن جدا شوند (اونیکولیز). شکل شدید این بیماری می تواند باعث ریزش ناخن شود.
پسوریازیس روده ای:
نشانه پسوریازیس این است که روده ای عمدتا کودکان و نوجوانان را تحت تاثیر قرار می دهد. به صورت نواحی کوچک، پوسته پوسته و قطره ای شکل روی تنه، بازوها یا پاها ظاهر می شود. این نوع پسوریازیس دارای بثورات قرمز و شوره سر زیر یک سانتی متر است. معمولاً به دنبال عفونت گلو رخ می دهد.
پسوریازیس معکوس:
این نوع بیماری پسوریازیس چیست ؟ پسوریازیس معکوس عمدتاً چینهای پوستی در کشاله ران، باسن و سینهها را تحت تأثیر قرار میدهد. باعث ایجاد لکه های صاف پوست ملتهب می شود که با اصطکاک و تعریق بدتر می شوند. عفونت های قارچی می توانند این نوع پسوریازیس را تحریک کنند.
پسوریازیس پوسچولار:
پسوریازیس پوسچولار، یک نوع نادر، باعث ایجاد تاولهای کاملاً مشخص و پر از چرک میشود. می تواند به صورت لکه های گسترده یا در نواحی کوچک در کف دست یا کف پا ظاهر شود. پسوریازیس پوسچولار به صورت جوش های چرکی که معمولاً در سراسر بدن ظاهر می شود. شکل موضعی از این نوع نیز وجود دارد که می تواند کف دست ها و کف پا را تحت تاثیر قرار دهد.
پسوریازیس اریترودرمیک:
بیماری پسوریازیس اریترودرمیک که کمترین نوع پسوریازیس است، می تواند تمام بدن را با راش پوسته پوسته درگیر کند که به شدت با خارش یا سوزش همراه خواهد بود. در این نوع پسوریازیس، بیش از 80 درصد بدن ظاهری قرمز و شورهدار پیدا میکند. پسوریازیس اریترودرمیک شکل شدید این بیماری است و بیماران مبتلا به این بیماری باید فورا در بیمارستان بستری شوند.
پسوریازیس مفاصل:
در حالی که افراد مبتلا به درگیری پوست ممکن است در مفاصل خود ناراحتی داشته باشند، این نوع پسوریازیس به تنهایی تنها در مفاصل ممکن است رخ دهد. در حالی که مفاصل انگشتان دست و پا بیشتر درگیر هستند، درگیری مفاصل نیز شایع است، به ویژه در کسانی که ناخن ها درگیر هستند. به همین دلیل، تغییرات ناخن در بیماران پسوریازیس باید بررسی شود. زیرا با تشخیص تغییرات مفاصل در دوره اولیه می توان از آسیب دائمی این مفاصل جلوگیری کرد.
علت پسوریازیس چیست؟
مهمترین پاسخ به این سوال استعداد ژنتیکی است. با این حال، عوامل زیادی مانند شرایط زندگی، استرس، آلودگی هوا، عادات غذایی، الکل زیاد، سیگار کشیدن، آفتاب سوختگی، برخی داروها مانند کورتیزون، آسپرین و لیتیوم، آسیبهای جسمی یا روحی عمده، عفونتهای ویروسی یا باکتریایی میتوانند باعث ایجاد این بیماری شوند و درمان پسوریازیس را سخت تر کنند.
محرک های عوامل پسوریازیس چیست ؟
بسیاری از افرادی که مستعد ابتلا به بیماری پسوریازیس هستند ممکن است تا سال ها علائمی نداشته باشند تا زمانی که این بیماری توسط برخی از عوامل محیطی ایجاد شود. محرک های رایج پسوریازیس یا علت پسوریازیس عبارتند از:
- تروما
- عفونتهای پوستی
- شرایط استرس عاطفی بیشتر
- آب و هوا به خصوص سرد و خشک
- ضایعات روی پوست، مانند بریدگی یا خراش، نیش حشره یا آفتاب سوختگی شدید
- استعمال دخانیات
- مصرف زیاد الکل
- داروهای خاص، از جمله لیتیوم، داروهای فشار خون بالا و داروهای ضد مالاریا ، بتا بلوکرها
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- قطع ناگهانی کورتیکواستروئیدهای خوراکی یا تزریقی
- عفونتهایی مانند عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی ناشی از استرپتوکوک بتا همولیتیک
- عوامل متابولیک مانند حالت هایپوکلسمی
بدون دیدگاه