آشنایی با سرطان پروستات و انواع آن
سرطان پروستات در پروستات یک مرد اتفاق می افتد. پروستات غده ای است به اندازه گردو که زیر مثانه قرار دارد و مقداری از مایع منی را تولید می کند. بعد از سرطان پوست رایج ترین نوع سرطان است. این سرطان به آرامی رشد می کند و شاید آسیب جدی وارد نکند. اما بعضی گونه های این سرطان تهاجمی هستند و در صورت مراقبت نکردن به سرعت پخش می شوند.در این نوشتار به سرطان پروستات و انواع آن پرداختیم.با ما همراه باشید.
غده پروستات، گردو شکل و جایگاهش در بین مثانه و آلت تناسلی مردانه (penis) است جایگاه پروستات در جلوی راستروده (rectum) است. اگر اندازه آن طبیعی باشد، آن را میتوان به دو لوب چپ و راست تقسیم کرد. ادرار در مسیرش از مثانه تا آلت تناسلی از مجرایی در قسمت مرکزی پروستات عبور کرده و درنهایت از بدن دفع میشود. پروستات ترشح مایعی را بر عهده دارد که وظیفهاش تغذیه و محافظت از اسپرمهاست. رشد سلولهای پروستات، چه سالم و چه سرطانی، توسط تستسترون تحریک میشود.
با افزایش سن، وزن پروستات افزایش می یابد و این بزرگی منجر به بزرگی خوشخیم پروستات یا سرطان پروستات می شود. در نتیجه احتمال بروز سرطان پروستات با افزایش سن بیشتر می شود.
سرطان پروستات چیست؟
آمارهای منتشرشده از آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان نشان میدهد که سرطان پروستات دومین سرطان شایع مردان در جهان است (با نرخ بروز 29.3 و مرگ 7.6 در هر صد هزار نفر). سرطانهای ریه و روده بزرگ نیز به ترتیب در رتبههای اول و سوم قرار دارند. در حالت طبیعی اندازه غده پروستات با سن، افزایش مییابد در نتیجه با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان پروستات بیشتر میشود. این سرطان در مردان جوانتر از 50 سال، نادر است.
سرطان پروستات، یعنی بعضی از سلولهای طبیعی این غده، توانایی کنترل رشد و تقسیم را از دست دادهاند و دیگر همانند سلولهای سالم عمل نمیکنند.
سرطان پروستات در ایران
سرطان پروستات با 6004 مورد جدید در جایگاه دوم شایعترین سرطانها در ایران بعد از سرطان معده قرار دارد.تعداد موارد مرگومیر این سرطان 3071 است که بعد از سرطانهای معده و ریه در جایگاه سوم قرار دارد. نسبت نرخ مرگومیر به نرخ بروز این سرطان در ایران 0.51 است.
انواع سرطان پروستات
انواع سرطان پروستات بر اساس اینکه سرطان از کدام نوع از سلولهای موضع درگیری آغاز شده است، طبقهبندی میشوند. دانستن این موضوع به تصمیمگیری پزشک در انتخاب روش درمانی مناسب کمک زیادی میکند.
انواع آن عبارتاند از:
1-آدنوکارسینومای سلولهای ترشحکننده حفرهای (acinar): آدنوکارسینوما به سرطانهایی گفته میشود که در سلولهای مترشحه در غده پروستات وجود دارد که شایعترین نوع سرطان پروستات است.
2- آدنوکارسینومای سلولهای ترشحکننده مجراوی (ductal) : این نوع آدنوکارسینوما در سلولهایی که در مجرای غده پروستات قرارگرفتهاند، به وجود میآید. در ضمن تمایل به رشد و گسترش سریعتری نسبت به آدنوکارسینومای حفرهای دارد.
آزمایشگاه ژنتیک پزشکی ژن آزما
بهترین آزمایشگاه ژنتیک اصفهان
آدرس:
اصفهان خیابان شریعتی غربی پلاک 208
ساعات کاری:
شنبه تا پنجشنبه 8 صبح الی ۱۱ شب
تلفن تماس:
۳۶۲۶۹۵۸۶-۷
geneazmalab.com
جهت مشاهده صفحه اینستاگرام مرکز تخصصی ژنتیک پزشکی ژن آزما کلیک کنید.
بدون دیدگاه