ساختمان میتوکندری
ساختمان میتوکندری:میتوکندریها به طور معمول از نظر ظاهری، گرد و بیضی شکل هستند و از نظر اندازه قطری برابر با 0٫5 تا 10 میکرومتر دارند. این اندامکها در زیر میکروسکوپ قابل رویت نیستند، مگر این که مورد رنگ آمیزی قرار بگیرند. همان طور که در بالا اشاره شد، بر خلاف اندامکهای دیگر، میتوکندریها دارای دو غشا (داخلی و خارجی) هستند. وجود این غشا در میتوکندری باعث ایجاد مناطق و فضاهایی درون این اندامک میشود که هر کدام از این فضاها، محل انجام عملکردهای مهمی در سلول هستند. برخی از بخشهای اصلی میتوکندری شامل موارد زیر است:
غشای بیرونی یا خارجی (Outer Membrane)
مولکولهای کوچک میتوانند آزادانه از غشای خارجی عبور کنند. این غشای بیرونی، شامل پروتئینهایی به نام «پورین» (Porins) است که کانالهایی را در غشای خارجی تشکیل میدهند که از طریق آن پروتئینها میتواند به میتوکندری وارد یا از آن خارج بشوند. غشای بیرونی همچنین میزبان تعدادی از آنزیمها با عملکردهای متنوع است.
فضای بین دو غشا
این ناحیه بین غشاهای داخلی و خارجی قرار دارد. فضای بین دو غشا با ترکیباتی مانند آب، نمکها، یونها، پروتئین، قندها و چربیها و… پر شده است.
غشای داخلی (Inner Membrane)
این غشای دارای پروتئینهایی است که نقشهای مختلفی دارند. از آنجا که در غشای داخلی هیچ پورینی وجود ندارد، این غشا نسبت به اکثر مولکولها نفوذ ناپذیر است. مولکولها فقط میتوانند از غشای داخلی از طریق انتقال دهندههای ویژه غشایی عبور کنند. غشای داخلی جایی است که بیشتر ATP در فضای داخلی آن ایجاد میشود.
کریستا (Cristae)
کریستاها چین خوردگیهای غشای داخلی هستند. این چین خوردگیها سطح غشا را افزایش میدهند و به عبارتی دیگر باعث افزایش فضا برای انجام واکنشهای شیمیایی در غشای داخلی میتوکندری میشوند.
ماتریکس (Matrix)
ماتریکس یا بستره میتوکندری مایع سیالی است که فضای درونی غشای داخلی پر کرده است. در ماتریکس، آنزیمهایی که برای تولید ATP و فرایندهای تنفس سلولی حائز اهمیت هستند، قرار دارند. DNA میتوکندری درون ماتریکس جای میگیرد.
جهت مشاهده پیج اینستاگرام مرکز تخصصی ژنتیک پزشکی ژن آزما کلیک کنید.
بدون دیدگاه