اگزما چیست؟
در این مقاله می خواهیم درمورد علت و درمان اگزما صحبت کنیم با ما همراه شوید .
اشاره به وضعیتی به نام «درماتیت آتوپیک» دارد. در درماتیت آتوپیک، عملکرد لایه محافظتی پوست آسیب میبینید و از بین رفتن این لایه، پوست را حساستر کرده و آن را مستعد ابتلا به انواع عفونت میکند.
اگزما یک بیماری شایع پوستی است و بسیاری افراد را در جهان مبتلا میکند. اغلب این عارضه در کودکان کم سن و سال اتفاق میافتد.
در واقع اگزما میتواند در هر سنی ایجاد شود. افرادی که در نهایت به درماتیت آتوپیک مبتلا میشوند.
در بیماری اگزما (آماس پوست)، پوست دچار خارش، قرمزی، التهاب و پوسته ریزی میشود. گرچه پزشکان هنوز دلایل بروز این عارضه را نمیدانند؛ اما این بیماری معمولاً در افرادی که حساسیت (آلرژی) دارند، بیشتر بروز میکند.
بیماری اگزما گاهی ریشهی ژنتیکی دارد و ممکن است در بین اعضای یک خانواده شایع باشد . اگزما با قرمزی و تاولهایی شروع میشود که حاوی مایع روشن و قرمز است و باکتریها را بالا میبرد. وقتی تاولها میترکد مایع درون آن جاری میشود. در اگزمای مزمن، تاولها برجستگی کمتری دارند و پوست ضخیم است.
علت بیماری اگزما چیست ؟
علت و درمان اگزما دقیق مشخص نیست اما به نظر میرسد بیشتر در افرادی که سابقه شخصی یا خانوادگی آسم، تب یونجه و سایر آلرژیها را دارند رخ میدهد.
محرکهای اگزما ممکن است شامل موارد زیر باشند:
• تحریک کننده پوست:
باعث سوزش، خارش یا قرمزی میشوند. شامل حلالهای شیمیایی و کلر، صابونها، مواد شیمیایی، مواد آرایشی، عطرها و محصولات مراقبت از پوست هستند که رایحه خاص یا الکل دارند. برخی پارچههای ساخته شده از پشم و لباسهای تنگ نیز میتوانند پوست را تحریک کنند.
• آلرژنها:
برخی از آلرژنها مانند گرده گیاه، گرد و غبار خانگی، کنههای کپکها ، موی حیوان خانگی یا مواد غذایی (در موارد نادر) نیز میتوانند علائم اگزما را تحریک یا بدتر کنند. در واقع موادی هستند که باعث ایجاد واکنش آلرژیک شامل عطسه، خارش و آبریزش از چشم و بینی می باشند.
• آب و هوا و محیط:
رطوبت کم (هوای خشک) باعث خشکی و خارش پوست میشود. همچنین گرما و رطوبت زیاد باعث تعریق میشود که میتواند خارش را بدتر کند.
عدم رطوبت پس از استحمام
• استرس:
استرس در برخی از افراد مبتلا به اگزما باعث ایجاد این بیماری میشود.
یک عامل خطر، چیزی است که احتمالِ ابتلا به بیماری را افزایش میدهد. هر چه عوامل خطر بیشتر باشند، احتمال ابتلا به اگزما افزایش مییابد.
افرادی که مستعد حساسیت هستند، نسبت به افرادی که آلرژی ندارند، بیشتر در معرض خطر درماتیت آتوپیک هستند.
عوارض اگزما
این بیماری عوارض بیرونی و داخلی متعددی همانند موارد زیر را دارد:
•خراشیدن یا مالش مناطق خارشدار میتواند به پوست آسیب وارد کرده و باعث ورود باکتریها و ایجاد عفونت شود.
• زخمهای سطحی و گاهی عمیق ممکن است هنگام خارش شدید پوست ایجاد شوند.
•اگزمای خارشدار می تواند خواب را مختل کند.
برخی از افراد مبتلا به این عارضه، از فعالیتهای اجتماعی خودداری میکنند.
• در افرادی که پوست تیرهتری دارند، التهاب ناشی از اگزما ممکن است علامتهای تیر و تاریکی روی پوست باقی بگذارند که ماهها ماندگار باشند.
تشخیص بیماری اگزما
در بیشتر موارد، علت و درمان اگزما با معاینه پوست تشخیص داده میشود. از آنجا که علل بسیاری برای این عارضه وجود دارند، در صورت عدم بهبود وضعیت، ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص ضروری باشد. بیشتر متخصصین پوست در تشخیص و درمان همه اشکال اگزما تخصص دارند. تشخیص دقیق مستلزم معاینه در کل سطح پوست است. گاهی اوقات ممکن است یک نمونه از پوست (بیوپسی) برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال شود.
درمان اگزما
در حال حاضر درمانی برای اگزما وجود ندارد با این حال، درمان تنها جهت کنترل و به حداقل رساندن بیماری است. درمان بستگی به علائم اگزما و دلایل ایجاد یا بدتر شدن نشانهها دارد. همچنین، هر درمانی برای هر فردی مناسب نیست. برخی از گزینههای درمانی شامل موارد زیر هستند:
پیشگیری: جلوگیری از بدخیم شدن بیماری، بهترین روش برای مدیریت اگزما است. به همین دلیل، سعی در شناسایی و جلوگیری از محرکهای مختلف مانند مواد شوینده خاص یا حساسیتهای غذایی و همچنین مرطوب کردن پوست بسیار مهم هستند.
مراقبت از پوست: مرطوب نگه داشتن پوست از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا خشکی پوست باعث افزایش خارش میشود. برای این منظور باید از کرم یا پماد مرطوب کننده استفاده کرد؛ اما لوسیونها کمتر موثر هستند. مهم است که پوست را با استفاده از کرم یا پماد چند بار در روز مرطوب کنید (به ویژه بعد از استحمام). از صابونها و محصولات خفیف و عاری از عطر، رنگ و الکل استفاده کنید. به دنبال محصولاتی باشید که عطر و بوی طبیعی و ضد حساسیت داشته باشند. محصولاتی حاوی سرامید (یک خانواده بزرگ از لیپیدهای مومی) مؤثرترین مرطوب کنندهها هستند.
فوتوتراپی: امواج نور ماوراء بنفش موجود در نور خورشید به برخی از اختلالات پوستی از جمله اگزما کمک میکند. در فوتوتراپی از نور ماوراء بنفش برای معالجه افرادی که اگزمای شدید دارند استفاده میشود.
اگزما در زنان باردار
علاوه بر تغییرات فیزیولوژیکی، تعداد مشخصی از بیماریهای پوستی میتوانند در دوران بارداری ایجاد شوند. یکی از آنها «اگزمای آتوپیک گرانیدی» است. علت و درمان اگزما به طور خاص در دوران بارداری ظاهر میشود و از آن به عنوان «اگزمای حاملگی» یاد میشود که بیشتر در زمینه آتوپی شخصی (سندرم افزایش حساسیت) یا ژنتیکی اتفاق میافتد.
در این حالت، پوست خشک است و پلاکهای اگزما به ویژه در چینهای پوستی، بازوها و پاها مشاهده میشود. زندگی مادر و کودک در معرض خطر نیست با این حال، این بیماری میتواند در حاملگیهای بعدی نیز ظاهر شود. کودک نیز بعد از تولد ممکن است در معرض درماتیت آتوپیک قرار گیرد. درمان اگزما همیشه یکسان است، چه فرد باردار باشد و چه نباشد از کورتیکواستروئیدهای موضعی و محصولات نرم کننده میتوان با اطمینان در طول بارداری استفاده کرد.
پیشگیری از اگزما
بیشتر بیماران مبتلا به اگزما تحت مراقبت پزشک متخصص پوست ، کاملاً بهبود مییابند. گاهی اوقات، اگزما میتواند به میکروارگانیسمها، از جمله ویروس استافیلوکوکی یا تبخال سیمپلکس آلوده شود. این امر به این دلیل است که علت و درمان اگزما عملکرد لایه محافظتی پوست در اثر التهاب آسیب دیده است. در این شرایط، عفونت میتواند مسری باشد و به درمان آنتی بیوتیک نیاز دارد. یک سیگنال مهم میتواند ایجاد تب به علاوه درد در محل بثورات باشد.
مراحلی وجود دارند که میتوان برای جلوگیری از شیوع اگزما انجام شوند:
• روال مراقبت از پوست را داشته باشید و توصیههای پزشک را برای سالم نگه داشتن پوست خود دنبال کنید.
• برای کارهایی مانند شستشو ظرفها و فعالیتهایی که در تماس با مواد شیمیایی هستید، از دستکش استفاده کنید. برای جذب عرق از دستکشهای نخی زیر دستکش پلاستیکی استفاده کنید. همچنین به خصوص در ماههای زمستان دستکش به دست کنید.
• برای حمام یا دوش خود از صابون ملایم استفاده کنید. بلافاصله پس از خشک کردن پوست، یک کرم مرطوب کننده یا پماد به خود بمالید تا پوست شما مرطوب شود. روزانه دو یا سه بار از کرم یا پماد استفاده کنید.
• به جای افزایش دمای آب گرم در زمان حمام کردن، آب را ولرم نگه دارید.
• حداقل روزانه هشت لیوان آب بنوشید. آب به مرطوب نگه داشتن پوست کمک میکند.
• سعی کنید از گرمای زیاد و عرق کردن خودداری کنید.
• لباسهای گشاد تولید شده از پنبه و سایر مواد طبیعی را بپوشید. لباسهای جدید را قبل از پوشیدن بشویید.
• از تغییرات ناگهانی دما و رطوبت خودداری کنید.
• یاد بگیرید که ریشه استرس در زندگی خود را بشناسید و نحوه مدیریت آن را یاد بگیرید. ورزش منظم هوازی، سرگرمیها و تکنیکهای مدیریت استرس مانند مدیتیشن یا یوگا ممکن است به شما در این زمینه کمک کنند.
• قرار گرفتن در معرض تحریک کنندهها و آلرژنهای را محدود کنید.
• از خراشیدن و ساییده شدن نواحی خارشدار پوست خودداری کنید.
بدون دیدگاه