تشخیص و درمان دیسکرازی خون | مشاور ژنتیک اصفهان

digital illustration of streaming blood cells in colour background


تشخیص دیسکرازی خون

تشخیص دیسکرازی خون ممکن است شامل مراحل مختلفی باشد که به علائم، سابقه خانوادگی، یافته های بدنی و موارد دیگر بستگی دارد. هنگامی که فرد به پزشک عمومی مراجعه می کند، غالباً به دیسکرازی خون شک می شود. وی می تواند بیمار را به یک متخصص خون یا آنکولوژی ارجاع دهد. متخصص خون، پزشکی است که در تشخیص دیسکرازی خون، خوش خیم یا سرطان تخصص دارد.

تشخیص دیسکرازی خون با بررسی سابقه دقیق بیمار، سوالاتی در مورد علائم، داروها، سابقه پزشکی و سابقه خانوادگی آغاز می شود.

بعضی اوقات ممکن است علائم اولیه دیسکرازی خون (مانند دوره های قاعدگی زیاد) نادیده گرفته شود و ذکر هر چیزی در تاریخچه که برای شما غیر عادی به نظر می رسد مهم است.

معاینه ی جسمی

علائم دیسکرازی خون مانند رنگ پریدگی پوست یا کبودی ممکن است در تشخیص این اختلال مهم و موثر باشند. ارزیابی دقیق از غدد لنفاوی (نه تنها آنهایی که در گردن شما هستند، بلکه آنهایی که در زیر استخوان یقه شما و زیر بغل قرار دارند) نیز انجام می شود.

تشخیص و درمان دیسکرازی خون | مشاور ژنتیک اصفهان

ارزیابی سلول های خونی

ارزیابی اولیه بیشتر دیسکرازیاهای خون با بررسی نمونه خون آغاز می شود. شمارش کامل خون (CBC) تعدادی از سلول های قرمز خون، سلول های سفید خون و پلاکت ها را نشان می دهد نسبت انواع مختلف سلول های سفید خون در خون بررسی خواهد شد.

افزایش بیش از حد تعداد گلبول های سفید نابالغ ممکن است نشان دهنده عفونت جدی یا سرطان مرتبط با خون باشد.

شاخص های سلول های خونی می تواند برای یادگیری بیشتر در مورد سلول های خون بسیار مفید باشد. به عنوان مثال، گلبول های قرمز کوچک با کم خونی فقر آهن دیده می شوند. در حالی که سلول های قرمز خون با کم خونی مربوط به کمبود ویتامین B12 بزرگ هستند. شاخص ها عبارتند از:

  • متوسط حجم بدن (MCV)
  • میانگین غلظت هموگلوبین بدن (MCHC)
  • عرض توزیع سلول های قرمز (RDW)
  • میانگین حجم پلاکت (MPV)

بر اساس CBC، آزمایشات دیگری که ممکن است پزشک توصیه کند، عبارتند از:

  • سطح ویتامین B12 و اسیدفولیک
  • الکتروفورز هموگلوبین، برای جستجوی تالاسمی ها
  • مطالعات آهن، مانند آهن سرم، ظرفیت اتصال آهن یا فریتین سرم

ارزیابی مغز استخوان

بیوپسی مغز استخوان و می تواند اطلاعات زیادی در مورد سلامت مغز استخوان را در اختیار پزشک قرار دهد و در تشخیص برخی از انواع سرطان خون ضروری است. در صورت مشکوک شدن به سرطان، آزمایشات بعدی (مانند آزمایش نشانگر زیستی) بر روی سلول ها انجام می شود.

آزمایشات انعقادی

آزمایشات برای ارزیابی عملکرد پلاکت ممکن است شامل زمان خونریزی، آزمایش عملکرد پلاکت و آزمایش تجمع پلاکت باشد. مطالعات انعقادی ممکن است شامل زمان پروترومبین و INR و زمان ترومبوپلاستین جزئی باشد. در صورت مشکوک بودن به ناهنجاری فاکتور لخته شدن، آزمایش خاصی (مانند آنتی ژن فاکتور ون ویلبراند) انجام می شود.

از طرف دیگر، اگر پزشک شما شک کند که خون شما زود تر از حد معمول لخته می شود، ممکن است آزمایش هایی مانند آنتی بادی های ضد فسفولیپید، فعالیت پروتئین C، سطح هموسیستئین و موارد دیگر را توصیه کند.

درمان دیسکرازی خون

درمان دیسکرازی خون به علت آن بستگی دارد. گاهی اوقات درمان بیماری زمینه ای به تنهایی یک راه حل خواهد بود. در حالی که در سایر مواقع، کمبود سلول های خونی یا عدم وجود عوامل لخته شدن نیاز به درمان پیچیده تری دارد.

برای کم خونی شدید، ممکن است نیاز به تزریق خون داشته باشید تا زمانی که علت اصلی آن برطرف شود. اگر تعداد پلاکت شما بسیار کم باشد، برای جلوگیری از خونریزی ممکن است به تزریق پلاکت نیاز داشته باشد.

در صورت کاهش تعداد گلبول های سفید، ممکن است دارویی که تولید گلبول های سفید خون را تحریک کند مورد نیاز باشد. از آنجا که مهمترین عوارض مربوط به تعداد کم سفید، عفونت است، اقداماتی برای کاهش خطر عفونت بسیار حیاتی است.

در اختلالات خونریزی، غالباً به پلاسمای منجمد تازه و یا جایگزینی فاکتورهای لخته شده از دست رفته نیاز است.


آزمایشگاه ژنتیک پزشکی ژن آزما

بهترین آزمایشگاه ژنتیک اصفهان

آدرس:

اصفهان خیابان شریعتی غربی پلاک 208

ساعات کاری:

شنبه تا پنجشنبه 8 صبح الی ۱۱ شب

تلفن تماس:

۳۶۲۶۹۵۸۶-۷

geneazmalab.com

جهت مشاهده صفحه اینستاگرام مرکز تخصصی ژنتیک پزشکی ژن آزما کلیک کنید.


مطالب بیشتر:

طبقه بندی لوسمی و انواع آن

درمان سرطان خون یا لوسمی

دیسکرازی خون و علل آن

علائم دیسکرازی خون چیست؟

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *