بیماری کلیه پلی کیستیک در دسته بیماری های ارثی و ژنتیکی قرار می گیرد. در واقع اختلال ژنتیکی و زمینه این بیماری در والدین موجب می شود فرزند نیز دچار عارضه کلیه پلیکیستیک شود. در این بیماری، چندین کیست غیرسرطانی حاوی مایع، درون کلیه ایجاد می شود و به مرور زمان با افزایش بیش از حد، به کلیه آسیب رسانده و عملکرد آن را مختل می کنند.
کلیه پلی کیستیک یک بیماری کلیوی مزمن است که در پی آن نارسایی کلیه و ابتلا به سایر بیماری های کلیوی حاد بروز پیدا می کنند. البته درصد کمی از مبتلایان هستند که بیماری کلیوی در آن ها پیشرفتی نخواهد داشت. به طور کلی نمی توان گفت این بیماری کشنده است، زیرا بسیاری از افراد سال ها با این بیماری مزمن زندگی می کنند.
نشانه های بیماری کلیه پلی کیستیک
درد پهلو و شکم نشانه هایی از ابتلا به کلیه پلی کیستیک هستند.
- درد در قسمت پهلوها
- درد مفصلی
- فشار خون بالا
- خستگی
- درد در شکم
- وجود خون در ادرار
- سنگ کلیه
- تکرر ادرار
- عفونت ادرار
- تغییر رنگ در ناخن ها
- درد و احساس فشار در پشت
- کبود شدن پوست و یا کمرنگ شدن آن
نحوه تشخیص بیماری کلیه پلی کیستیک
به محض پیدایش هر یک از علائم بالا سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص و درمان بیماری آغاز شود. پزشک ابتدا در رابطه با سابقه خانوادگی سوال می کند تا موروثی بودن این بیماری اثبات شود.
آزمایش خون، اولین تستی است که برای تشخیص این بیماری انجام می شود. با انجام آزمایش خون، کم خونی و عفونت مشخص خواهد شد. سپس پزشک از فرد می خواهد آزمایش ادرار را برای یافتن خون یا پروتئین در آن انجام دهد.
در مراحل بعدی، تصویربرداری از کیست های کلیه توسط سونوگرافی شکم، اسکن ام آر آی، پیلوگرام وریدی و سونوگرافی شکمی برای تعیین میزان پیشرفته بودن این بیماری کلیوی انجام خواهد شد.
انواع بیماری پلی کیستیک کلیه
- ADPKD- اتوزومال غالب کلیه پلی کیستیک: ADPKD ارثی بوده و در سن 30 الی 40 سالگی بروز پیدا می کند. البته کودکان نیز ممکن است دچار آن شوند. 90% بیماری کلیوی پلی کیستیک را ADPKD تشکیل می دهد.
· –ACKD کلیه کیستیک: شایع ترین علامت این بیماری، خون در ادرار است. اغلب افراد مبتلا به ACKD به نارسایی کلیوی دچار می شوند.
· ARPKD- اتوزومال مغلوب کلیه پلی کیستیک شیرخوارگی: نوع نادر بیماری کلیه پلی کیستیک است که از والدین به فرزندان ارث می رسد. از همان ابتدای تولد، زندگی فرد را تحت تاثیر قرار داده و به سرعت پیشرفت می کند.
کنترل و درمان
در حال حاضر این بیماری کلیه، درمان قطعی ندارد. اما می توان با انجام راهکارهایی سرعت روند بیماری را کاهش داد.
- نوشیدن آب فراوان
- کنترل فشار خون
- درمان به موقع عفونت های ادراری
- عدم مصرف کافئین
- کاهش مصرف نمک
- ورزش
- ترک سیگار
- مصرف به موقع داروهای تجویزی توسط پزشک
گروه های در معرض خطر بیماری کلیه پلی کیستیک
- کودکانی که پدر و مادر و یا یکی از آنها دچار بیماری کلیوی هستند.
- افراد با فشار خون بالا (مخصوصاً زنان)
- مردان بالای 60 که نارسایی کلیوی دارند.
- افرادی که پروتئین یا خون در ادرار دفع می کنند.
نکات تکمیلی
تاکنون تقریباً 600 هزار نفر به بیماری کلیوی پلی کیستیک مبتلا شده اند. شیوع این بیماری در میان مردان و زنان یکسان است و به عنوان چهارمین علت نارسایی کلیه شناخته می شود. این بیماری اگر کنترل نشود، اندام های دیگر از جمله لوزالمعده، کبد، روده بزرگ، تخمدان و طحال و حتی قلب و مغز را درگیر می کند. کنترل دقیق فشار خون تا حد زیادی از ابتلا به این بیماری جلوگیری خواهد کرد. زنان دارای فشار خون بالا در دوران حاملگی و پیش از آن باید تحت نظر پزشک باشند و درمان خود را جدی بگیرند.
بدون دیدگاه