چه رژیم غذایی در دوران بارداری مناسب است ؟ یک رژیم غذایی سالم در دوران بارداری هم برای مادر و هم برای نوزاد مهم است، زیرا آنچه یک زن در دوران بارداری می خورد و می آشامد، منبع اصلی تغذیه کودکش است. کارشناسان توصیه می کنند که رژیم غذایی مادر آینده باید شامل انواع غذاها و نوشیدنی های سالم باشد تا مواد مغذی مهمی را که کودک برای رشد و تکامل به آن نیاز دارد، تامین کند.
یک زن باردار به کلسیم، اسید فولیک، آهن و پروتئین بیشتری نسبت به زنی که انتظار ندارد، نیاز دارد. در اینجا دلیل اهمیت این چهار ماده مغذی است. منابع غذایی اسید فولیک: سبزیجات سبز برگ، غلات غنی شده یا غنی شده، نان و پاستا، و همچنین لوبیا و مرکبات.
مصرف کلسیم
این ماده معدنی برای ساختن استخوان ها و دندان ها استفاده می شود. اگر یک زن باردار کلسیم کافی مصرف نکند، این ماده معدنی از ذخایر مادر در استخوانهای او گرفته میشود و به نوزاد داده میشود تا نیازهای اضافی دوران بارداری را برآورده کند. بسیاری از محصولات لبنی نیز با ویتامین D غنی شده اند، ماده مغذی دیگری که با کلسیم برای رشد استخوان ها و دندان های کودک کار می کند.
علاوه بر یک رژیم غذایی سالم، زنان باردار همچنین برای دریافت برخی از مواد مغذی که به سختی از طریق غذاها به تنهایی به دست میآیند، مانند اسید فولیک و آهن، نیاز به مصرف روزانه ویتامین دوران بارداری دارند. منابع غذایی کلسیم:
- شیر بدون چربی
- ماست
- لوبیای سفید
- پنیر
- آب میوه ها
- و غذاهای غنی شده با کلسیم
- ماهی ساردین و ماهی سالمون
- سویا
- کلم بروکلی
منابع آهن
چه رژیم غذایی در دوران بارداری مناسب است ؟ زنان باردار به 27 میلی گرم آهن در روز نیاز دارند که دو برابر میزان مورد نیاز زنانی است باردار نیستند. مقادیر بیشتری از این ماده معدنی برای ساختن خون بیشتر به منظور تامین اکسیژن کودک مورد نیاز است. اگر یک زن باردار خیلی کم آهن دریافت کند، ممکن است دچار کم خونی شود، وضعیتی که منجر به خستگی و افزایش خطر عفونت می شود.
- گوشت گاو بدون چربی
- مرغ
- خرچنگ
- زرده تخم مرغ
- ماهی
- نخود چشم سیاه
- کلم بروکلی
- لوبیا
- نخود خشک
- عدس و سویا
- کشمش و زردآلو
- انگور
- گریپ فروت
- پرتقال
- آب آلو و هندوانه
- برنج و ماکارونی غنی شده
پروتئین
یک یا دو عدد تخم مرغ برای زن باردار هر روز صبح غذای خوبی است ، زیرا در زرده تخم مرغ مقادیر زیادی آهن ، ویتامین و مواد تشکیل دهنده بافتهای بدن وجود دارد . آهن یکی از عناصر لازم برای تشکیل هموگلبین در حقیقت همین ماده است که باعث قرمزی خون می شود و اشخاصی که آهن بدنشان کم است به علت کمبود هموگلبین کم خون می شوند و رنگ پریده به نظر می رسند .
در ماه های آخر بارداری مادران مقادیر زیادی از آهن را که از راه غذا جذب می نمایند به جنین داخل شکمشان منتقل می کنند و در نتیجه گروه نسبتا زیادی از آنان به علت کمبود جذب آهن در بدن مبتلا به کم خونی می شوند . جنین از طرف دیگر مقادیر زیادی از آهن را در کبد خود ذخیره می کند تا برای مدت چند ماه پس از تولد که تنها به وسیله شیر تغذیه می کند از ذخیره آهن برای رفع احتیاج بدن خود استفاده کند منابع مهم پروتئین در رژیم غذایی :
- گوشت سفید همچون مرغ و ماهی
- گوشت بوقلمون
- انواع غذاهای دریایی
- حبوباتی همچون لوبیا، عدس، لوبیا سبز و دانههای سویا
- لبنیات به خصوص پنیر خامهای و ماست یونانی
- تخم مرغ
- آجیل
- دانهها
سبزیجات :
چه رژیم غذایی در دوران بارداری مناسب است ؟ سبزیجات میتوانند مقدار زیادی از ویتامینها از جمله” آ” و “سی” و مواد معدنی و فیبر را فراهم کنند.یکی از مشکلات خانمهای باردار در دوران بارداری یبوست است که با مصرف سبزیها این مشکل برطرف میشود. نیاز به ویتامین C در حاملگی هفتاد درصد بیشتر از زمان غیرحاملگی است که یک رژیم معمولی خوب به راحتی این مقدار را در اختیار مادر قرار میدهد.. بدن ما ذخیره ویتامین “سی”دارد و با مصرف درست مواد غذایی احتیاج به این ویتامین براحتی فراهم میشود.
کلم، حبوبات، سیب زمینی، اسفناج، دانههای سبز و گوجهفرنگی غنی از ویتامین “سی” هستند و به جذب آهن موجود در غذاها کمک میکنند سبزیجات سبز تیره و زرد تیره مانند هویج یا زردک، سیب زمینی، فلفل سبز و کلم بروکلی سرشار از ویتامین ” آ” هستند که برای رشد و سلامت بدن مادر و جنین لازم است.
پرهیز غذایی در دوران بارداری :
از خوردن غذاهای خیلی چرب و سنگین هضم مانند غذاهای سرخ کرده ، شیرینی های تازه و خامه دار ، ماهی های دودی و همچنین سبزی های فراوان خودداری کنید زیرا معده و سایر قسمتهای دستگاه گوارش به علت فشار رحم آن طوری که باید و شاید عمل هضم و جذب غذاها را انجام نمی دهند و ممکن است دچار سوء هاضمه شوید .
از خوردن غذا های شور پرهیز کنید زیرا نمک بعد از آن که وارد خون شد از راه کلیه ها دفع می شود و چون هنگام بارداری دفع نمک به راحتی صورت نمی گیرد مقدار زیادی از آن در بافت های گوناگون بدن جمع می شود و آب را به خود می گیرد و بدین ترتیب باعث می شود قسمت های مختلف بدن ورم کنند . به همان نسبت که میزان مصرف نمک غذا اضافه می شود وزن بدن هم به علت تورم دست و پا زیادتر می گردد .
تا زمانی که علایم مسمومیت بارداری مانند بالا رفتن فشار خون ، تورم شدید اعضا و صورت و آلبومین در ادرار ظاهر نشده اند رژیم غذایی سخت ضروری نیست ولی با پیدا شدن یکی از این علایم فوق رژیم غذایی کم نمک و یا بی نمک لازم خواهد بود .
بدون دیدگاه