African American female doctor preparing a pregnant woman for vaccination. Pregnant woman getting a covid-19 vaccine.


واکسن کرونا در دوران بارداری

در دوران بارداری میتوان واکسن کرونا زد ؟ سازمان جهانی بهداشت به زنان باردار توصیه می‌کند که واکسن را بزنند ، زیرا این بیماری می‌تواند خطر تولد نوزادان نارس یا بروز عوارض را افزایش دهد. ابتلا به کووید-19 در دوران بارداری به معنای 20 برابر بیشتر احتمال نیاز به مراقبت های ویژه است. واکسن‌هاى آسترازنکا و اسپوتنیک وى جزء واکسن حاوى ناقل ویروسى هستند.

این واکسن‌ها از نسخه اصلاح شده ویروسی متفاوت (آدنوویروس) تهیه شده است. پیش از این واکسن‌ هاى مشابهى که از همین حامل ویروسى استفاده مى‌کنند (مانند واکسن ابولا)، در تمام سه ماهه‌ هاى باردارى آزمایش شده‌اند و هیچ تاثیر نامطلوب و عوارض جانبى مربوط به باردارى از جمله پیامد هاى نا مطلوبى که نوزاد را تحت تأثیر قرار دهد، نشان نداده‌اند. تاکنون مطالعه بالینى از تاثیر گذارى این واکسن‌ها و همچنین عوارض آنها در خانم‌ هاى باردار منتشر نشده است. دسته دیگرى از واکسن‌ها مانند سینوفارم، سینوواک و بهارات از تکنولوژى واکسن حاوى ویروس غیر فعال شده استفاده می‌کنند. واکسن‌هاى مشابه قبلى مانند واکسن هپاتیت ب و کزاز فاقد عوارض جانبى براى زنان باردار بوده‌اند.

در دوران بارداری میتوان واکسن کرونا زد ؟

مادران باردار در معرض خطر برای ابتلا به کرونا

کسانی که شاخص توده‌ی بدنی در آن‌ها بالاتر از ۳۵ باشد.

مادران با بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، فشارخون بالا، بیماری قلبی، آسم، بیماری مزمن کلیوی، سیروز کبدی

مادران باردار که سابقه‌ی پیوند اعضا دارند.

بارداری‌های چند قلویی

بارداری با IVF

مادران باردار که در مراکز درمانی شاغل هستند

زمان مناسب برای واکسیناسیون در بارداری چه زمانی است ؟

در دوران بارداری میتوان واکسن کرونا زد ؟ طبق توصیه وزارت بهداشت در هیچ یک از هفته‌های بارداری واکسیناسیون ممنوعیت ندارد، اما ترجیح این است که بعد از 12 هفته اول بارداری یا همان سه ماهه اول باشد. توصیه‌ پایگاه uptodate این است که زنان باردار هر چه سریع‌تر واکسینه شوند.

در موارد واکسیناسیون و بارداری همزمان، تزریق دز دوم، می‌تواند در زمان مقرر یعنی 28 روز بعد از دز اول یا بعد از 12 هفته اول بارداری باشد. این تصمیم با مادر و بر اساس مشاوره و بررسی شرایط سلامت مادر باردار خواهد بود.

در موارد ابتلا قطعی خانم‌های باردار به کووید ۱۹ پس از دریافت دوز اول واکسن، باید تزریق دوز دوم حداقل یک ماه پس از بهبودی کامل انجام شود و اگر واکسینه نشده‌اند، تجویز دو نوبت واکسن حداقل یک ماه پس از بهبودی کامل صورت پذیرد.

همچنین مطالعه کنید : مسمویت بارداری چیست

اگر واکسیناسیون در اوایل بارداری یا حتی چند هفته قبل از بارداری انجام شده باشد؛ میزان آنتی‌بادی در هنگام زایمان هنوز بالا است و خطر بروز بیماری کووید -۱۹ کاهش پیدا می‌کند. متخصصان معتقدند که تزریق دوز تقویت کننده واکسن کرونا در اواخر بارداری می‌تواند سطح آنتی‌بادی را بالاتر ببرد.

آیا واکسن کرونا بر شیردهی تاثیرگذار است؟

واکسن کرونا بر میزان شیر ترشح شده در سینه‌ی مادر باردار تاثیری ندارد و تولید شیر مطابق روال انجام می‌شود. بنابراین کسانی که در بارداری واکسن می‌زنند نباید نگرانی در مورد شیردهی داشته باشند. حتی میزان آنتی بادی موجود در شیر می‌تواند نوزاد را در برابر کرونا مصون کند.

در دوران بارداری میتوان واکسن کرونا زد ؟

واکسن باعث ایمنی در نوزادان نیز می‌شود

علاوه بر پاسخ ایمنی در مادران پس از واکسیناسیون، انتقال آنتی‌بادی از بدن مادر به نوزادان از طریق جفت و شیر مادر انجام می‌شود که باعث ایمنی و محافظت نوزادان در برابر کرونا و حالتی شبیه واکسیناسیون در نوزادان می‌شود. پس، واکسیناسیون نه تنها برای مادران باردار بلکه برای نوزادان‌شان می‌تواند سودمند باشد.

عوارض واکسن کرونا چیست؟

در افراد غیرباردار، واکسن COVID-19 عوارض جانبی خفیف و کوتاه مدتی مانند تب یا درد عضلانی به مدت یک یا دو روز شناخته شده است. گزارشات مربوط به عوارض جانبی جدی، مانند واکنش آلرژیک یا مشکلات لخته شدن، بسیار نادر بوده است.

در مورد لخته شدن خون، از آنجا که این عارضه‌ی جانبی بسیار نادر است، اما در هیچ خانم بارداری گزارش نشده است، بنابراین نمی‌توانیم از خطر دقیق آن در بارداری مطلع شویم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *